De afgelopen jaren is het aantal mensen met een financiële schuld ontzettend toegenomen. Ruim 500.000 huishoudens in Nederland heeft een risicovolle schuld. Een risicovolle schuld is een schuld waarbij de bankcijfers in het rood lopen, de rekeningen niet op tijd betaald kunnen worden of er een ernstige creditcard schuld genoteerd staat. 10 procent van alle huishoudens in Nederland hebben ernstige betalingsproblemen en maar liefst 5 miljoen inwoners van ons land hebben geen cent op hun spaarrekening. Het hebben van een schuld is dus niet gek. Maar het kan zeker wel veel vervelende gevolgen met zich mee brengen. Nu zal het natuurlijk fijn zijn als je kan voorkomen dat je in de schulden raakt. Echter, is dit mogelijk? En als je al wel een schuld hebt opgebouwd, hoe kun je deze dan het beste afbetalen?
Hoe voorkom ik schuld?
Zoals een bekend gezegde stelt: voorkomen is beter dan genezen. Dit is iets wat ook geld voor financiële schulden. Maar hoe voorkom je precies dat je een financiële schuld opbouwt? Wat bijvoorbeeld kan helpen is het vermijden van impulsaankopen. Dit kun je doen door een boodschappenlijstje te maken voordat je naar de supermarkt gaat of eerst goed te kijken naar de kleren die je nog hebt voordat je nieuwe koopt.
Een andere manier om schuld te voorkomen is door geen geld te lenen. Gebruik geen opties als achteraf betalen en laat je vrienden of familie niet voorschieten. Als je het niet kan betalen en het geen noodgeval is, dan kun je het wellicht laten liggen.
Wanneer er een noodgeval was en je toch geld moet lenen, kies er dan voor om geld te lenen van de kredietverstrekker met de laagste rente. Probeer daarna alleen essentiële producten te kopen om op deze manier met het overige inkomen de schuld zo snel mogelijk af te betalen.
Tips voor schulden afbetalen
Het opbouwen van een schuld is niet altijd te voorkomen. Veel jonge volwassen beginnen hun zelfstandige leven al met een studieschuld. Maar ook op latere leeftijd kun je een schuld opbouwen door middel van bijvoorbeeld een lening voor een nieuwe woning. Maar als je eenmaal een schuld hebt, hoe kom je hier dan van af?
Wanneer je verschillende schulden hebt werkt het vaak het beste om eerst de grootste schuld af te betalen. Op deze manier zul je namelijk merken dat de grootste last van je schouders valt en zal het makkelijker zijn om ook de kleine schulden af te betalen.
Een andere tip die kan helpen bij het afbetalen van schulden is het maken van een budget. Bij het opstellen van een budget is het belangrijk dat je inplant hoeveel geld je wilt overhouden om je schuld af te betalen. Hiervoor kun je bijvoorbeeld meerdere rekeningen maken of kijken naar de mogelijkheid tot spaarpotjes bij jouw bank.
Wanneer je een schuld moet afbetalen kan dit erg lastig zijn. Daarom kun je ervoor kiezen om hulp in te schakelen. Een financieel adviseur of een budgetbeheerder kan je helpen om efficiënt jouw schuld af te betalen.