Onwijs veel geld verdienen, wie droomt er niet van? Om fire te worden is dit niet per se nodig. Fire draait om genoeg geld hebben om te kunnen leven en niet meer te hoeven werken, je hoeft vaak geen miljonair te worden. In dit artikel behandelen we manieren om meer geld te verdienen met als doel financiële onafhankelijkheid. Het zijn tips die je voor de lange termijn moet toepassen, alleen dat is het effectief. De bibliotheek staat vol met allerlei boeken over hoe je snel rijk wordt. Evenals op het internet waar je overal advertenties en artikelen ziet waarin verkondigt wordt dat je snel rijk kan worden. Maar is dat wel zo makkelijk? Moet je niet jarenlang hard werken om überhaupt een leuk bedrag op je rekening te hebben?
Jong rijk worden
Vooral onder jongeren is een stijging te zien (18-34 jaar). De jongeren slaan aan op nieuwe manier om geld te verdienen zoals beleggen in ETF’s, een passief inkomen, het starten van een side hustle. Zij zien online bloggers, coachers en influencers die verkondigen dat het wel héél eenvoudig is om financieel onafhankelijk te worden, al dan niet met een van de bovenstaande manieren. Volgens hen kan je fors geld verdienen door op je gat te zitten. Toch is er veel kritiek, dit is helemaal niet voor iedereen weggelegd. Volgens de autoriteiten zijn er veel signalen dat jongeren geleend geld van DUO aan het beleggen gaan. Een groot deel belegt zonder dat ze überhaupt een buffer op hun rekening hebben. Ook nemen de jongeren meer risico. Ze gaan vaker voor het ‘snelle geld’, ook wel pump en dump genoemd. Je koopt iets aan om het snel weer met veel winst te kunnen verkopen. Deskundigen waarschuwen voor deze vorm van beleggen. Je neemt enorm veel risico en kan veel geld verliezen. Er zijn andere manieren om rijk te worden die minder risico met zich meebrengen en effectief kunnen zijn, we hebben ze voor je opgesomd:
Leef beneden je stand
We bedoelen hiermee dat je meer geld overhoudt dan je uitgeeft. Wat hierbij helpt is het automatiseren van bepaalde processen. Er zijn diverse tools om uitgaven, spaargedrag, rekeningen en investeringen te monitoren en opdrachten automatisch uit te voeren. Wanneer je dit doet zorg je voor meer continuïteit en doe je minder impulsaankopen. Je bespaard op de lange termijn met deze tip enorm veel geld.
Passief inkomen verdienen
Je hebt er waarschijnlijk wel eens over gehoord: passief inkomen. Maar wat is het nu eigenlijk? Passief inkomen is een manier om geld te verdienen zonder dat je daar veel tijd en energie in stopt. Waar je normaliter, als je voor een baas werkt continu tijd kwijt bent is dat bij passief inkomen niet het geval. Er zijn tal van manieren om passief geld te verdienen, schrijf een e-book, beheer affiliate websites of ga beleggen in cryptocurrency. Let er wel op dat je risico kan lopen. Je moet investeringen doen waarvan je soms niet 100% zeker weet of je die terug gaat verdienen. Maar als je in jouw business geloofd dan moet je deze stap durven nemen. Ook met beleggen loop je risico, je geld kan namelijk ook minder waard worden of zelfs helemaal verdwijnen indien een bedrijf failliet gaat. Wanneer je gaat beleggen zorg er dan voor dat je genoeg kennis opdoet om dit te voorkomen.
Besparen loont nog altijd
Energie, boodschappen en verzekeringen zijn zaken waar we soms onnodig veel te veel geld aan besteden. Hoewel een groot deel van de mensen zich niet bezighoudt met besparen geven deskundigen aan dat besparen enorm helpt als je rijker wil worden. Consumenten kunnen allerlei tools gebruiken om te kijken waarop ze kunnen besparen, deze tools zeggen wanneer en bij wie je moet overstappen. Energie is bijvoorbeeld een post waar veel mensen op kunnen besparen. Zit jij al jaren bij dezelfde aanbieder? Dan kan je waarschijnlijk 300 tot 400 euro besparen per jaar door enkel over te stappen van leverancier. Het kost wel tijd om uit te zoeken welke aanbieder voor jou gunstig is. Maar uit de praktijk horen we dat enkel een belletje naar jouw aanbieder, (of het nu gaat om je telefoonabonnement of energieleverancier), ook al kan helpen. Het zijn slimme trucs die je net even moet weten!
Meer werken voor een hoger salaris
Misschien een open deur: als je meer uren werkt verdien je meer geld. In Nederland werken de meeste mensen parttime. Redenen hiervoor zijn dat mensen een gezin hebben, extra vrije tijd willen of niet de juiste baan hebben om alle gewenste uren te maken. We leven niet meer alleen om te werken maar willen vrije tijd om te reizen, te sporten of om een hobby uit te oefenen. Dit resulteert in deeltijdbanen waardoor er krapte op de arbeidsmarkt ontstaat. Maar als je het doel hebt om financieel onafhankelijk te worden moet je er soms voor kiezen om dit uit te stellen en meer uren te draaien. Heb je daar geen zin in? Zorg dan voor een hoger salaris. Dat kan op allerlei manieren: zoek een goedbetaalde baan, zoek een baan waarbij je premies of extra betaald krijg op onregelmatige werktijden of werkdagen óf ga onderhandelen over je huidige salaris.