Vastgoed

Onze woningmarkt knalt uit zijn voegen. Nieuwe huizenkopers zoeken stad en land af naar een goede woning en moeten flink in de buidel tasten. In steeds meer gevallen wordt er met tientallen duizenden euro’s over de vraagprijs geboden. Op deze pagina lees je alle ins en outs over vastgoed. 

Dit artikel lees je in 3 minuten. Na het lezen weet wat investeren in vastgoed is en hoe jij dit ook kan doen.

Misschien staat vastgoed ver van je af, je bent niet de enige. Veel mensen durven nog niet in vastgoed te investeren. Je denkt dat het ver van je af staat en het enorm lastig is om te investeren in vastgoed. Toch blijkt het redelijk eenvoudig te zijn, je moet alleen even tijd nemen om je er in te verdiepen. Ontdek of vastgoed iets voor je is. 

Wat is vastgoed?
Investeren in vastgoed, wat is dat nu eigenlijk? Vastgoed is een synoniem voor ontroerend goed, dit kunnen huizen, winkels of bedrijfspanden zijn. Niet alleen de gebouwen zelf maar ook de grond waar het op staat kan beschouwd worden onder vastgoed. De waarde van grond en panden zijn relatief hoog waardoor het aantrekkelijk is om er in te investeren omdat eigenaren dit geld vaak niet hebben. Wanneer meerdere mensen dit geld wel samen kunnen brengen kan iemand dit makkelijker kopen omdat hij of zij een lange tijd heeft om jou terug te betalen. Je krijgt hierbij zowel jouw investering terug als een extra percentage op die investering. 

Hoe investeer je in vastgoed?
Investeren in vastgoed kan op een aantal verschillende manieren. Je kan zelf een pand kopen en deze verhuren. Of je kan kiezen voor een veiligere manier door te investeren in een vastgoedfonds. Een andere manier is beleggen in vastgoed door middel van crowdfunding. Maak altijd een berekening met een doel. Koop je vastgoed om te sparen voor je pensioen? Of koop je vastgoed om binnenkort op wereldreis te kunnen? 

Hoe kan ik investeren met weinig vermogen? 
Het grootste vooroordeel over investeren in vastgoed is dat je een groot vermogen moet hebben om in te stappen. Laten we dit gelijk uit de lucht halen, dat is niet nodig. Je kan ook met een klein vermogen investeren in vastgoed. Stel je hebt op de bankrekening 5.000 euro waar je nu weinig rente over krijgt, dan is het slim om dit geld te investeren. 

Vastgoed is meer dan alleen een huis kopen
Vastgoed kent veel verschillende soort gradaties, kantoren, parkeerplaatsen, garageboxen of een vakantiewoning. Je hoeft niet per se een huis te hebben of te kopen om vastgoedbelegger te worden. Er zijn dus veel meer kleuren in vastgoed beleggen. Én je doet dit niet altijd alleen! Het kan ook samen. Bijvoorbeeld met vrienden of kennissen. Je legt dan samen een bedrag in om te gaan investeren. Beleggen in vastgoed is vrij zeker. Je koopt een aantal stenen en deze stenen staan er in principe over 10, 15 of 20 jaar nog. Hierbij heb je een zeker rendement. De waardestijging door de jaren heen zorgt voor overwaarde. Daarnaast heb je nog een indirecte stroom van huur die je maandelijks of jaarlijks binnen krijgt. 

Beleggen in het buitenland
Vanwege de huidige Nederlandse markt kijken steeds meer mensen naar een vastgoedbelegging in het buitenland. Verdiep je van tevoren goed in de lokale regels, de financieringsregels en verhuurbaarheid. Dit zijn de meest belangrijke punten bij een aankoop in het buitenland. Er gelden nou immers andere regels dan hier in Nederland en dit vergeten veel mensen. Wat je vooral niet moet doen is contracten ondertekenen zonder deze meermaals goed bekeken te hebben. Is het contract in een andere taal? Vertaal dit dan door een professional. Dit kost geld maar is het hierna drie dubbel en dwars waard. Wij krijgen veel de vraag, “is een vakantiewoning in het buitenland het eigenlijk wel waard?”. Dit is afhankelijk van jouw doelstelling. Wil je zelf ook een aantal maanden in het huisje vertoeven én kun je dit verhuren aan toeristen? Dan kan het zeker een goede belegging zijn. Kijk wel goed naar de plek van het huisje. Wat voor weer is er op die plek? Is er altijd zon, zoals op de ABC-eilanden? Hoe is de buurt? Zijn er veel dingen te doen of zit je bijvoorbeeld aan zee? 

(Visited 1.307 times, 3 visits today)