Pijler 3: investeren

Beleggen om te fire worden

Wie Fire (financial independence retire early), wil worden zal zich met name focussen op de drie pijlers: besparen, extra verdienen en investeren. Het doel is dat mensen eerder met pensioen gaan dan hun pensioengerechtigde leeftijd. In dit artikel gaan we de derde pijler: investeren, behandelen. We gaan onder andere in op wat voor soort manieren van investeren er bestaan, hoe investeren precies werkt en hoe je uiteindelijk fire kan worden door een rendement uit jouw investeringen. 

Wat is Beleggen

Beleggen is het investeren van geld met de gedachte dat het hierna meer waard wordt. Beleggen doen we eigenlijk al honderden jaren, dit begon in Nederland rond 1602 waarin de Oost-Indische Compagnie ontstond, de eerste beursgenoteerde onderneming. Inmiddels is beleggen iets wat veel mensen doen, ongeveer twee miljoen Nederlanders inmiddels. Om te gaan beginnen met beleggen heb je een aantal dingen nodig. Voordat je kan beginnen met beleggen, zul je wat geld opzij moeten hebben gezet waarmee je kan beleggen. Als het goed is het je bij pijler 1: besparen, en pijler twee: extra inkomen erover nagedacht hoe je precies aan dit geld komt. Misschien leg je een deel van je salaris in of ga je met het geld wat je bespaard door geen onnodige aankopen meer te doen, beleggen. Let op: ga nooit beleggen met geld dat je niet hebt. Geleend geld zorgt voor veel risico en dit wil je niet oplopen als je fire wil worden. Houdt altijd een klein bedrag bij de hand voor eventuele noodgevallen en beleg alleen het geld dat je echt kan missen. Naast geld heb je een beleggingsrekening nodig, discipline en de nodige kennis. Ook kan het slim zijn om een financieel plan te maken met hierin een strategie en doelstellingen, later in dit artikel gaan we hier verder op in. 

Manieren om te beleggen 

Mocht je gaan willen beleggen dan heb je verschillende mogelijkheden. Om de juiste manier die bij jou past te vinden moet je goed kijken naar wat jouw behoeften zijn en welke vorm van fire je aanhangt. Iemand die traditionele fire aanhangt maakt andere keuzes dan iemand die fat fire aanhangt, klik hier om alle vormen van fire nog eens terug te lezen. Ook moet je je afvragen of je zelf wil gaan beleggen of er voor kiest om te laten beleggen door bijvoorbeeld een broker. De manier van beleggen is ook afhankelijk van hoeveel risico je wil nemen, hoeveel tijd je hebt en je budget. Later in dit artikel gaan we specifieker in op hoe je de beste keuze kan maken. Er zijn tal beleggingsvormen en hieronder hebben we de populairste varianten van beleggen die uiteindelijk ervoor kunnen zorgen dat jij fire wordt opgesomd. Staar je niet blind op een manier van beleggen, het is juist goed om te differentiëren, dit wordt ook wel spreiden genoemd. Hoe meer verschillende soorten beleggingen je hebt, hoe minder risico je loopt. Stel dat je bijvoorbeeld aandelen belegt in 20 verschillende bedrijven en hiervan gaat een bedrijf failliet, dan houd je nog 19 bedrijven over. Waarschijnlijk is jouw aandelenportefeuille minder waard geworden maar kan dit makkelijk nog herstellen. 

Beleggen in aandelen: Dit is het kopen en verkopen van aandelen in bedrijven op een beurs. In Nederland is de bekendste beurs de AEX, hier zijn de 25 grootste beursgenoteerde bedrijven in opgenomen, het bedrijf ASML is hiervan de grootste. Je kan individuele aandelen kopen of aandelenfondsen, die een mandje van meerdere aandelen.

Beleggen in obligaties: Dit is het kopen van obligaties, dat zijn leningen uitgegeven door overheden of bedrijven. Obligaties hebben een vaste rentevoet en worden op een vaste datum terugbetaald.

Cryptocurrency: Dit is een digitale munteenheid die wordt gebruikt voor elektronische transacties. Cryptocurrency wordt gedecentraliseerd, wat betekent dat het niet wordt gereguleerd door één bank maar dat iedereen een stukje eigenaar is. Vooral de afgelopen jaren heeft cryptocurrency aan populariteit gewonnen. Maar sinds de oorlog tussen Rusland en Oekraïne is het weer een beetje bekoeld. 

Fondsbeleggen: Hierbij spreid je geld over meerdere bedrijven. Een beleggingsfonds kan bestaan uit verschillende onderdelen zoals aandelen, obligaties of andere investeringen en wordt vaak beheerd door een professionele broker.

Beleggen in onroerend goed: Dit is het kopen van onroerend goed, zoals huizen of kantoorgebouwen, met als doel ze te verhuren of met winst te verkopen. Tegenwoordig enorm populair vanwege de enorme vraag naar huizen en ruimte.

Beleggen in grondstoffen: Dit is het kopen van grondstoffen, zoals metalen, goud, zilver, olie of landbouwproducten, met als doel ze met winst te verkopen wanneer de prijzen stijgen. Vaak gaat beleggen en grondstoffen via het kopen van een ETF (exchange traded fund), dit zijn fondsen op de beurs die snel verhandeld worden. Vaak koop je een ETF via jouw broker. 

Beleggen in aandelen is de meest populaire beleggingsvorm en werd door corona nog populairder. Steeds meer mensen spelen hierop in door jou van informatie te voorzien in de vorm van community’s, podcasts of via sociale media. Let altijd op als je gaat beleggen dat je de juiste bronnen raadpleegt. Neem niet zomaar advies over van iemand die geen verstand heeft van beleggen. Nu je meer weet over de vormen van beleggen gaan we in op het aankoopproces van een individueel aandeel. 

Wat zijn de stappen voor het kopen van een aandeel?

Eigenlijk is het kopen van aandelen veel simpeler dan vaak wordt gedacht. Binnen enkele minuten kan je al een aandeel kopen. 

Stap 1: Kies een geschikte broker: Om aandelen te kunnen kopen en verkopen, moet je een rekening openen bij een broker. Een broker is ander woord voor een beurshandelaar, zie het als een soort tussenpersoon. Er zijn honderden verschillende brokers waar je uit kan kiezen, en het is belangrijk om de kosten en diensten te vergelijken voordat je beslist welke broker bij jou past. 

Stap 2: Bepaal uw investeringsdoelen: Voordat je aandelen gaat kopen, is het belangrijk om een duidelijk inzicht te hebben in uw financiële doelen zijn en hoeveel risico je precies wil nemen. Je moet doelstellingen opstellen om te kijken of jouw investeringen op lange termijn wel of niet de moeite waard waren. Ook heb je hierdoor meer zicht op wanneer je ongeveer fire gaat worden. 

Stap 3: Onderzoek potentiële investeringen: Zodra je een broker hebt gekozen en weer welke doelstellingen je hebt om fire te worden is het tijd om te gaan kijken, waar wil precies in investeren? Informeer via nieuwsberichten, podcasts of andere advies kanalen naar wat een juiste belegging voor jou is. Let wel goed op welke bron je precies gebruikt, niet iedere bron is even representatief. 

Stap 4: Plaats een order: Zodra je onderzocht hebt welke soort beleggingsvorm bij je past, en je een broker hebt uitgezocht kan je een order plaatsen. Je plaatst een bestelling via jouw account bij de broker. Je kan zelf kiezen hoeveel aandelen je wil kopen, en voor welke prijs. 

Stap 5: Houd zicht op je beleggingen: Het is belangrijk om regelmatig je beleggingen te bekijken en waar nodig aanpassingen te doen om ervoor te zorgen dat het past bij jouw strategie en doelstellingen om fire te worden. 

Het is belangrijk om nooit te vergeten dat beleggen risico met zich meebrengt. Daarom moet je altijd van tevoren bepalen hoeveel risico je wilt lopen. Het kan hierbij nuttig zijn om advies in te winnen van professionals die jou helpen bij het maken van de juiste keuze. 

Risico 

Voordat je een aankoop doet bepaal je hoeveel risico je wil lopen, dit wordt ook wel risicoprofiel genoemd. Het is belangrijk dat je bewust bent van het risico dat je neemt en dat beleggingen kunnen schommelen. De ene keer kan iets veel waard zijn omdat het goed gaat met een bedrijf en een dag later kan dit over zijn omdat er bijvoorbeeld iets speelt in de wereld wat nadelig is voor het bedrijf waar jij een aandeel van hebt. Er zijn verschillende manieren om jouw risicoprofiel te bepalen: 

Welke vorm van fire je na wil leven
Heb jij er al over nagedacht welke vorm van fire jij nastreeft? Ga je voor barista fire of liever traditionele fire? De vorm van fire kan mede bepalen hoeveel risico je wil lopen. Als je ruim wil leven (fat fire) zul je waarschijnlijk meer risico moeten lopen dan bij de traditionele vorm van fire.

Door middel van jouw beleggingshorizon
Ook jouw beleggingshorizon kan bepalen welk risico je moet nemen. Met de  beleggingshorizon wordt bedoeld wanneer je start met beleggen en in welke periode hierna jouw beleggingen lopen. Hoe jonger je begint met beleggen hoe hoger de kans dat je meer rendement behaald. 

Door middel van je huidige financiële situatie
Ook jouw huidige financiële situatie maakt hoeveel risico je precies wil lopen. Beleg je met een paar tientjes die je met moeite gespaard hebt, dan neem je waarschijnlijk minder risico dan wanneer je een goede buffer hebt opgebouwd en niet mega afhankelijk bent van het rendement van beleggingen. 

Test het risico bij jouw broker
Bij veel brokers kun je voorafgaand aan jouw belegging avontuur een meting doen en kijken hoeveel risico je wil nemen. Informeer bij een medewerker van jouw broker naar welk risicoprofiel je wil nemen voor een bepaald rendement. 

Het is belangrijk om te weten dat het bepalen van jouw risico een persoonlijk proces is. Jouw leven ziet er heel anders uit als dat van jouw buurvrouw, of beste vriend. Het is afhankelijk van jouw levensfase, welke vorm van fire je nastreeft, je financiële situatie en doelstellingen. 

Welke beleggingsstrategie kies je?

Inmiddels weet je welke beleggingsvormen er zijn, hoe je een aandeel kan kopen en hoe je jouw risicoprofiel kan kiezen. Hierna is het tijd om te kiezen welke strategie je kiest voor een zo hoog mogelijke opbrengst. Maar hoe verdien je precies geld aan beleggen? Dat kan op verschillende manieren en noemen we rendement (winst op beleggingen), er zijn twee vormen: 

  1. Koersstijging: als de waarde van jouw aandeel stijgt, neemt het rendement toe. Je koopt een aandeel voor 10 euro en vijf maanden later is het 12 euro waard. De winst noem je rendement. 
  2. Dividend: Bedrijven keren een bepaald bedrag uit aan jou als aandeelhouder bijvoorbeeld omdat het bedrijf veel winst heeft gemaakt. 

Je wil er natuurlijk voor zorgen dat het rendement zo hoog mogelijk is. Beleggen gebeurd al zo lang dat er veel data beschikbaar is over het rendement per beurs. Zo is het gemiddeld rendement over 10 jaar van de AEX, de Nederlandse beurs gemiddeld 9,93% en bij de S&P500, de Amerikaanse beurs zelfs 10,4%. 

Om ervoor te zorgen dat jij ook een hoog rendement behaald is het verstandig om een beleggingsstrategie te kiezen. Er is niet één soort beleggingsstrategie die de beste is, omdat veel afhangt van jouw specifieke situatie. Om je hierbij te helpen hebben we een aantal tips. Doe eigen onderzoek, lees boeken, luister podcasts en houd gesprekken met anderen over beleggen. Raadpleeg de consumentenbond voor de juiste platformen om informatie in te winnen over beleggen. Daarnaast moet je zorgen voor diversificatie ook wel het spreiden van jouw beleggingen. Dit kan je doen door verschillende aandelen te kopen maar ook door de vorm van beleggen te kiezen. Beleg bijvoorbeeld in aandelen, vastgoed en cryptocurrency in plaats van een en dezelfde beleggingsstijl. Het voordeel hiervan is dat het veiliger is en je over de lange termijn veel minder risico neemt. Daarnaast zijn er tientallen verschillende strategieën om beleggingen te aan- en verkopen. Hier in onze community gaan we er dieper op in.

Wanneer ben je fire door beleggen?

We weten inmiddels dat beleggen je een hoop kan brengen en dat het een van de drie belangrijke principes is als je fire wil worden. Maar wanneer ben je precies fire en hoe lang moet je dan gaan beleggen? Wanneer je fire bent hangt af van jouw fire getal. Dit is een vaste berekening kan doen. 

Jaaruitgaven x 25 = fire getal.

Stel je geeft 30.000 euro per jaar uit, dit doe je keer 25 dan kom je op een bedrag 750.000 euro. 

Dan wil je natuurlijk weten, hoe kom ik aan 750.000 euro, is dat niet onmogelijk? Nee, voor veel mensen die fire nastreven lukt het hen zo’n groot bedrag bij elkaar te krijgen. Doe hier zelf een berekening naar jouw eindkapitaal om erachter te komen hoe lang je moet beleggen. Vul bij het verwacht jaarlijks rendement het getal 7,6% in, dit is het gemiddelde rendement over lange termijn als we teruggaan in de geschiedenis. 

Beleggen voor beginners masterclass.