Zo maak je een plan met financiële doelstellingen | Fire plan

Jouw FIRE-plan voor 2022 | Stel financiële doelstellingen op

De meeste mensen stellen aan het begin van het nieuwe jaar een financieel plan op. Maar mogelijk kan het zijn dat je hier later in het jaar terecht bent gekomen, ook dan is het nuttig om een financieel plan op te stellen. Het geeft je voor de rest van het jaar richting waardoor inzichtelijk waar je focus ligt en eventueel ooit moet bijstellen.

Financiële doelstellingen 

Wil jij financieel vrij worden? Stel dan doelen op. Financiële doelstellingen zorgen voor een richting. Het stuurt je een bepaalde kant op en je weet daardoor beter waar je naartoe wil werken. Daarbij kan je bijsturen als je ziet dat een bepaald doel veel te makkelijk of te moeilijk te behalen is. Naast dat doelen richting geven krijg je er ook een betere focus op. Door het scherpstellen van wat jouw doelen zijn krijg je een helder beeld van wat het eindresultaat moet zijn. Dit eindpunt maakt het makkelijker om werk te verzetten je in te zetten om het te gaan halen. Doelstellingen helpen je motiveren. Wanneer je een doelstelling haalt kan je dit vieren, dit vrolijke moment helpt je om weer naar een volgend doel toe te werken. 

De balans opmaken

Heb je aan het begin van het jaar financiële doelstellingen opgesteld? Dan is het tijd om deze te reflecteren. Heb je de doelen behaald of is wat jij je had voorgesteld niet gelukt. Ga na of je doelstellingen realistisch waren en waarom je op een bepaalde manier gehandeld hebt. Is het logisch dat je een doel wel of niet behaald hebt? Wat had je kunnen doen om het doel wel te halen. Reflecteren is enorm belangrijk om te kunnen kijken waar in het fire proces jij staat. Maak een doel specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden. Zo kan je beter reflecteren en kijken of je iets wel of niet hebt gehaald. 

Het FIRE-plan

We delen het fire plan op in vier termijnen:

  • De eerste termijn: het komende jaar 
  • De korte termijn: jaar 2 tot en met 4
  • De middellange termijn: jaar 5 tot en met 10
  • De lange termijn: jaar 11 tot en met 20

Voor nu richten we ons op de eerste termijn: we stellen doelen op voor het komende jaar 2022. Voordat je lukraak doelstellingen gaat bedenken zal je eerst subcategorieën moeten opstellen. Hierna stel je voor iedere categorie één of meerdere doelstelling op. 

Hoe ga je te werk?

Stap 1: Review

Het is een stap die veel mensen vergeten of onbelangrijk vinden: terugkijken. Hoe is het afgelopen jaar of de door jouw gekozen periode verlopen? Heb je jouw doelen wel of niet kunnen halen? Wat kan een reden zijn dat je iets niet gehaald hebt? Was het doel bijvoorbeeld te moeilijk of heb je te weinig inspanning geleverd om het doel te halen. Is dit de eerste keer dat je doelstellingen formuleert en een plan maakt? Dan zal je moeilijker kunnen terugkijken op jouw financiële jaar. Toch kun je wel kijken wat dit jaar succesvol was en wat niet, je maakt het minder concreet. 

Jouw review kan op verschillende manieren uitgevoerd worden. Voor veel mensen werkt het om alle doelstellingen van het afgelopen jaar op te schrijven en de positieve en negatieve punten per doel op te schrijven. Maak een lijstje in bijvoorbeeld een notitieboek of een excel-bestand. Ga hierna nog een stap verder. Maak een terugblik per categorie. Hoe is het aflossen van jouw hypotheek bijvoorbeeld gegaan? 

Dit zijn categorieën die vaak worden gebruikt: 

– Inkomen
– Sparen
– Investeren
– Relatie/familie
– Vrienden
– Noodpotje
– Extra inkomen
– Vaste lasten
– Aflossen
– Vaardigheden
– Side projects
– Geld geven / schenken

Stap 2: Overview en brainstorm

Je wil waarschijnlijk direct beginnen met het opstellen van nieuwe doelstellingen. De drang naar nieuwe voornemens is groot. Toch moet je jezelf de rust en ruimte gunnen om even uit te zoomen en te kijken naar wat je al hebt bereikt. Om daarna te gaan brainstormen zodat je genoeg input hebt voor nieuwe financiële doelstellingen voor jouw fire plan. 

Een brainstorm kan je ook weer op veel verschillende manieren uitvoeren. Kies hierbij een vorm die voor jou fijn aanvoelt. Ga niet met vrienden brainstormen als je jouw financiële gegevens liever niet met anderen deelt. Een ding is heel belangrijk: laat jouw gedachtes in de vrije loop. Laat je niet beperken want hierdoor krijg je minder ideeën. Voor veel mensen werkt het om inspiratie op te doen door een mindmap te maken of gekleurde memo-papiertjes te gebruiken. Voor andere werkt het om kritisch vragen te stellen en een overzicht te maken van het einddoel. Je hebt eerder via de fire rekenmachine jouw fire status berekent. Zo niet? Klik dan even hier. Je weet nu wat je nodig hebt om fire te worden. Op basis van jouw huidige financiële gegevens en jouw einddoel krijg je inzichten over jouw huidige situatie. Heb je dit voor ogen? Ga dan naar stap drie om nieuwe doelen te formuleren. 

Stap 3: Nieuwe doelen formuleren

Bij deze laatste stap stellen we nieuwe doelstellingen op. Formuleer doelen per categorie. Vaak wil je alles wat in je opkomt ook als doelstelling opschrijven. Toch maken we het ons veel te moeilijk. Het blijkt uit veel onderzoeken dat je per categorie niet meer dan drie doelstellingen moet opschrijven om jouw doelen te kunnen halen. Schrijf de doelstellingen eerst op zoals ze in je hoofd zitten. Hierna kun je gaan verfijnen en bijschaven. Wellicht heb je bepaalde cijfers niet paraat die je nodig hebt om een doel concreet te maken. Valideren en definitief maken van jouw doelstellingen doe je aan het einde. Bedenk ook de tijdsperiode voor een doelstelling. Wil je per kwartaal terugblikken of aan het einde van het jaar? Het kan zijn dat je jouw doelstellingen nog niet 100% definitief wil maken omdat je ze nog met jouw baas, je partner of met vrienden wil bespreken. Geef ook nu jezelf weer de ruimte om dat te doen. 

Noodpotje

Opbouwen noodpotje, doelbedrag: 5000 euro. Iedere maand spaar ik geld tot ik het bedrag van 5000 euro heb behaald. Dit noodpotje zet ik in bij onverwachte kosten zoals zorgkosten of kosten wanneer mijn auto kapot is. Om dit doel concreter te maken kan ik per maand bepalen wat ik wil sparen. De bedragen per maand verschillen. Zo kan ik in mei meer in het potje leggen omdat ik vakantiegeld ontvang wat niet allemaal op gaat aan een eventuele vakantie. In december kan ik minder geld inbrengen vanwege de feestelijke maand. De bedragen per maand zijn geen harde eis, de einddatum wel. Heb je aan het eind van het jaar 5000 euro in jouw noodpotje? 

Niet meer rood staan

Je staat rood op jouw betaalrekening. Graag wil je aankomend jaar eraan werken om niet meer rood te staan. Je hebt berekend dat je 2200 euro moet betalen om niet meer rood te staan. Je hebt besloten dat je in Q3 (kwartaal 3), niet meer rood wil staan. 

Extra inkomen Side Hustle

Dit jaar heb je een leuke side hustle naast je baan gekregen. Het begint steeds meer vorm te krijgen en het wordt tijd dat jij jouw investering in tijd en geld, terug gaat verdienen. Je wil iedere maand 150 euro verdienen om jouw inkomen te vergroten. Je kan er zelf voor kiezen om nog een tweede side hustle erbij te nemen om de kans te vergroten dat je jouw doelstellingen gaat behalen. Zo spreid je jouw mogelijkheden en groeipotentieel, met meer inkomstenstromen heb je meer zekerheid. 

Verhogen salaris

Misschien ben je zzp’er of werk je voor een baas. Je bent enorm blij met wat voor werk je doet maar jouw salaris staat stil. Bekijk aankomend jaar of je jouw salaris kan verhogen. Ga in gesprek met je leidinggevenden of bekijk jouw uurloon als zzp’er. Vaak is er ruimte mits er goede argumenten tegenover staan. Heb je laatst een cursus afgerond? Dan ben je simpelweg meer waard geworden. Je bezit nu een skill die je voorheen niet beheerste. Stel als doelstelling op dat je gaat kijken naar een verhogen van jouw salaris. Niet geschoten is altijd mis? Misschien kan je een paar uur meer gaan werken per maand. Ook dit zorgt voor een verhoging van jouw salaris. 

Verlagen vaste lasten

Hoewel veel mensen zeggen dat het steeds lastiger is om vaste lasten te verlagen, is dit een kostenpost waarin achteraf toch veel meer mogelijk blijkt te zijn dan je denkt. Zeker met de huidige gasprijzen. Je hebt als doel om 100 euro per maand te verlagen. Ga je dan direct Netflix de deur uit bonjouren? Nee dat is niet nodig. Zoals je weet zijn er aan het eind van het jaar kortingen en cashback-acties voor mensen die hun verzekeringen wijzigen. Neem dit eens onder de loep. Hier win je vaak al 200 euro mee. De tweede post waar mensen vaak een verlaging doorvoeren op vast lasten zijn hun boodschappen. Waar kan je maandelijks op besparen? Stel in januari een bedrag beschikbaar waarvoor je boodschappen mag doen en bekijk per maand of je nog iets lager kan gaan zitten. Het verlagen van vaste lasten is moeilijk maar niet onmogelijk. Je moet creatief omgaan met alle regels. Heb je een hoge gas-water-licht-rekening? Probeer te kijken of je jouw huis kan verduurzamen, vaak scheelt dit de helft van het geld. Heb je een abonnement op Netflix maar heeft jouw vriend of vriendin dit ook? Kijk naar een familie abonnement. Als je op iedere kostenpost jezelf afvraagt, wat kan ik doen om de kosten met 20% te verlagen? Gegarandeerd dat dit jou gaat lukken. 

Investeren 

Door alle doelstellingen over besparen in te vullen houd je nu waarschijnlijk geld over aan het eind van de maand. Een mooie kans om dit geld te gaan investeren. Door het investeren van geld groeit jouw vermogen en ben je eerder Fire. Stel een doel als het gaat om investeren. Dit jaar wil ik minimaal 5000 euro investeren. 50% in aandelen, 25% in cryptocurrency en 25% in ETF’s. Mijn maandelijkse investering is dan ongeveer 750 euro per jaar. Let wel goed op: zorg eerst dat je niet meer rood staat en een klein spaarpotje hebt voor je gaat investeren. 

Aflossen

Naast investeren wil je waarschijnlijk ook gaan aflossen. Bijvoorbeeld een openstaand bedrag bij familie, een hypotheek of een studieschuld. Door aflossen daalt het schuldige bedrag, wanneer je dit vervroegd doet (eerder dan de afspraak was) kan daar een voordeel tegenover staan zoals een lagere rente. Stel een doelstelling op voor het aflossen. 

Hoe haal je jouw doelstellingen? 

Je weet nu hoe je een plan maakt met de juiste doelstellingen. Maar hoe ga je ervoor zorgen dat je deze ook gaat halen? Dat is vaak het moeilijkste punt. Wil je doelen halen? Dan is het noodzakelijk dat je vaak herinnert wordt aan wat deze ook alweer waren. Neem bijvoorbeeld een vast moment in de week of in de maand waarin je gaat kijken wat jouw doelstellingen zijn en doe een korte review over hoe het nu gaat. Je kan ook een overzicht bijhouden in een excel-bestand of ander dashboard om zo meer inzicht te krijgen. Tevens zijn er diverse applicaties die je hierbij kunnen helpen. Heb je een gezin of relatie? Maak dingen bespreekbaar. Het helpt je om samen naar iets toe te werken.

(Visited 534 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *