Table of Contents
ToggleZonnepanelen
Heb jij al nagedacht over investeren in zonnepanelen? Je kan er voor kiezen om de zonnepanelen zelf te installeren of om dit voor jou te doen door een expert. De zonnepanelen worden ieder jaar iets goedkoper, de uren van de installateur worden duurder. Je moet zeven tot acht jaar rekenen voor de tijd dat je jouw zonnepanelen hebt terugverdiend. Zonnepanelen hebben weinig onderhoud nodig. Het vuil op de panelen stroomt er door regenwater vanzelf weer vanaf. De panelen gaan zo’n 25 jaar mee. Al met al een stuk meer rendement dan een spaarrekening.
Internet
Internet is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. De belangrijkste stap in het kiezen van internet is niet per se de techniek maar de postcodecheck. Want niet iedere aanbieder is overal in het land beschikbaar. Er zijn steeds meer aanbieders die alles-in-1 aanbieden. Let voorafgaand aan jouw keuze goed op welk verbruik jij eigenlijk maandelijks hebt. Je zit anders met te veel internet, televisiezenders of belminuten terwijl je dit eigenlijk helemaal niet gebruikt, zonde! De meeste providers bieden drie soorten pakketten aan (instap, standaard en premium). Ze zijn oplopend in prijs en mogelijkheden. Let er niet op dat een bepaald pakket ‘het meest gekozen’ wordt. Dit is vaak misleidend, let vooral op jouw eigen gebruik. Over het algemeen geldt: hoe meer gezinsleden jij hebt, hoe meer internet je nodig zult hebben.
Telefonie
Kies je voor een abonnement met toestel of sim-only? En hoeveel MB’s moet je precies hebben? Kiezen, kiezen en nog meer kiezen! Waar moet je precies op letten bij het aanschaffen van een mobiel abonnement? De eerste keuze is abonnement of prepaid. Prepaid is alleen interessant als je minder dan 30 minuten belt per maand. Als je dagelijks mobiel internet wilt gebruiken, kies dan voor een abonnement. Als je een toestel bij je abonnement wil dan betaal je hier vaak eenmalig een bedrag voor. Uit onderzoek blijkt dat je het meest voordelig uit bent wanneer je kiest voor een toestel in combinatie met een abonnement.
Televisie
Ben jij een ouderwetse televisiekijker of meer van de nieuwe generatie? Sinds Netflix is video kijken via internet steeds populairder. Er zijn verschillende manieren om online televisie te kijken. En dus hoef je niet per se een televisie abonnement. Uitzendingen van de publieke omroep zijn gratis te zien op npo.nl en via de app’s. Je kan een programma tot 1 week gratis terugkijken. Niet alle programma’s zijn terug te kijken vanwege uitzendrechten. Bij RTL en SBS kun je ook terugkijken via rtlXL of Kijk. Ook hier zijn beperkingen in wat je kan zien en voor hoe lang dit gratis beschikbaar staat. Wil je live televisie kijken zonder vaste televisie? Ook dat kan online. Via de app NLZiet kun je veel zenders kijken, de kosten zijn 7,95 per maand.
Kleding
We kopen steeds meer kleren en dragen het minder vaak, ook wel fast fashion genoemd. We kopen meer dan 100 miljard t-shirts, onderbroeken of jurkjes per jaar! De gemiddelde Nederlander koopt 40 nieuwe kledingstukken per jaar. Dat moet toch anders kunnen? Voor het maken van al die kleren is namelijk veel energie nodig (water, verf, olie). Om te besparen op kleding zijn tegenwoordig veel initiatieven. De kringloopwinkel krijgt een steeds groter aanbod, maar ook vintage winkels stijgen aan populariteit. Wil je liever nieuwe kleren voor een kleiner budget? Dan zijn er tegenwoordig veel winkels zoals Primark en Zeeman waar je voor weinig budget. Niet altijd even duurzaam maar je bespaard er flink wat geld mee. Een andere aanrader zijn sample sales. Dit zijn evenementen waar grote aantallen kleren die niet verkocht zijn of productiefouten bevatten voor kleine prijzen worden aangeboden.
Voeding
Heb je een groot gezin? Dan kunnen boodschappen een grote uitgavenpost zijn. Gelukkig valt er ook bij het kopen van voedselproducten enorm goed te besparen. Je moet alleen weten hoe! Het is belangrijk om inzicht te krijgen in wat je precies nodig hebt en hoeveel geld je te besteden hebt. Zet dit goed op een rijtje en ga daarna pas de supermarkt in. Ga niet iedere dag naar de supermarkt maar 1 of 2 keer per week. Zo heb je minder kans dat je verleid wordt door koopjes. Over koopjes gesproken, bekijk goed welke supermarkt goede aanbiedingen heeft die aansluiten bij wat jij nodig hebt. Als laatste tip: koop bulk. Wanneer er een product in de aanbieding is, koop het voor meerdere weken vooruit. Je bespaard er enorm veel geld mee!
Vaste lasten
Besparen op vaste lasten heeft vaak een groot effect. Stel je bepaard 10 euro op jouw energiekosten dan kan je dit maal 12 doen omdat dit een maandelijkse besparing is. Vaste lasten besparen kan alleen als je inzichten hebt in wat de huidige kosten zijn. Bepaal dit en ga na bij iedere kosten of je een andere aanbieder kan vinden die hetzelfde doet voor een betere prijs. Onder je vaste lasten kunnen verschillende subonderwerpen vallen zoals jouw hypotheek, energie of waterlasten. Er zijn verschillende tools die jou kunnen helpen om te besparen. Bijvoorbeeld een vergelijkingstool die voor jou binnen een klik op een rijtje zet wat de duurzaamste & goedkoopste keuze is.
Verzekeringen
Verzekeren is enorm belangrijk. Maar wat als je iedere maand netjes betaald maar nog nooit schade hebt geclaimd? Misschien kan je minder betalen! Geld besparen op verzekeringen is bijna altijd mogelijk. Wat je tegenwoordig vaak ziet is dat er steeds meer kleine zaken verzekerd worden, denk aan een telefoon. Je betaald maandelijks een premie en hier verdient een verzekeringmaatschappij veel geld mee. Kan dat ook anders? Ja! Betaal minder premie door je te focussen op alleen grote schades die het verzekeren waard zijn. Denk aan het verzekeren van een auto of mogelijke brandschade. De premie gaat hierdoor lager uitvallen waardoor je meer geld kan besparen.