Voor je 40e met pensioen, Jilte en Moos werden FIRE

Waar je tegenwoordig steeds meer mensen hoort klagen over het feit dat de pensioenleeftijd steeds hoger wordt is er een nieuw tegengeluid. De Fire-beweging, beweerd dat je helemaal niet tot je 70e levensjaar moet werken tot je eindelijk met pensioen kan gaan. FIRE, financial Independence retire early, legt de nadruk op zuiniger leven en meer inkomsten genereren. Het geld dat je overhoudt door besparingen en extra inkomsten investeer en van dat rendement betaal je jouw pensioen uit. We rekenen tegenwoordig maar al te graag uit wanneer we niet meer hoeven te werken. Dit komt  we creatiever worden als het gaat om geld verdienen en het inrichten van je leven. Het is ouderwets om te denken dat iemand 50 jaar bij hetzelfde bedrijf werkt en een heel leven lang één baan heeft. De nieuwe generaties denken anders over werk en delen hun leven anders in.

Millenials willen fire worden
Millenials zijn steeds bewusten van het feit dat ze kunnen zwaaien naar een pensioen. Er blijft voor ons geen geld meer over in de pot en daarom moeten we op zoek naar andere manieren om een oude dag te regelen. Om het gat op te vangen gaan veel jonge mensen aan de slag met hun financiële situatie. FI of Fire is een levensstijl waar zij zich in kunnen vinden. Veel jongeren komen het idee om fire te worden door schreeuwende koppen in de krant en misleidende advertenties op Instagram. ‘Word rijk door deze geld machine en ga voor je 25e met pensioen’. Fire draait niet om extreme bezuinigingen en alles te laten, en al helemaal niet om extreem rijk te worden in een hele korte tijd. Fire draait om een financieel plan waarbij je de in een rustig tempo werkt aan doelstellingen. Dit gaat niet alleen om financiën, maar ook om jouw blik op tijd en andere vormen van arbeid.

Bij gen-z draait het om snel geld verdienen
Generatie Z denkt daar anders over. Zij gaan met de NFT’s  en cryptocurrency aan de haal. Snel en makkelijk geld verdienen is voor hen belangrijk. Het klonk vroeger te mooi om waar te zijn. Tegenwoordig is het door het internet steeds makkelijker om online te handelen. Bijvoorbeeld in non fungible tokens (NFT’s), het zijn digitale producten die op een blockchain worden verhandelt. Jongeren kopen de NFT’s op en verkopen ze binnen enkele minuten weer door in de hoop een leuke winstmarge daar aan over te houden. Nog populairder zijn cryptocurrency, digitale betaalmiddelen als alternatief voor bestaande valuta. De bekendste munt is Bitcoin maar Gen-z handelt voornamelijk in zogenoemde alt-coins (alternatieven voor Bitcoins).

Jilte (34) en Moos (39) zijn nu vier jaar financieel onafhankelijk
Jilte en moos zijn beide woonachtig in Amsterdam als ze op een feestje horen over FIRE. Maar met pensioen gaan zien ze absoluut niet zitten. Moos verkoopt racefietsen en Jilte werkt in een pr-bureau. “Mijn werk is simpelweg te leuk, dagelijks maak ik meerdere mensen blij met een handgemaakte racefiets, vaak komen ze terug om te zeggen hoe fijn de fiets rijdt.” Ook Jilte denkt er zo over. “Mijn werk is geweldig, ik kom op te gekke plekken en ontmoet dagelijks nieuwe mensen, wat moet ik in godsnaam met al die tijd als ik vroeg met pensioen ben?”. Ze schoven de fire gedachte ver voor zich uit. Tot dat Jilte op een workshop dag een training kreeg over financieel vrij zijn. Daar werd verteld dat je meer vormen van fire hebt. Je kan ook alleen FI (Financial Independence) worden en het RE-gedeelte (retire early) laten bestaan. Met die gedachte kwam ze thuis om Moos hierover te vertellen.  

De weg naar fi werd ingezet, maar waar moet je beginnen? Het hele internet staat vol met zelfhulpgoeroes en websites met overal een net iets ander verhaal. We kwamen al gauw op de fire community Nederland waar allerlei gelijkgestemden dezelfde missie hadden. Na een aantal fora grondig gelezen te hebben zijn we een heel weekend bezig geweest met een plan. Het plan was veel te groot kwamen we al snel achter en dus begonnen we met kleine stappen. Omdat we geen kinderen hebben kunnen we een groot deel van ons salaris investeren, al gauw kwamen we erachter dat we voor ons 50e wel met pensioen konden en zelfs door kunnen blijven leven zoals we deden. Af en toe date nights, op vakantie en veel vrije tijd met vrienden.

Extra inkomsten
Er was een ding. Het zou nog lang duren en dus lazen we dat we op zoek moesten naar extra inkomen. Jilte was vroeger jinglemaker en voice-over geweest en dus pakte ze dit op naast haar vaste baan. Deze nieuwe side hustle voelde als hobby aan en ze was er maximaal vier uurtjes aan kwijt per jaar. Ook Moos ging aan de slag, “ik werkte al 11 jaar in de fietsenwinkel en heb de stoute schoenen aangetrokken om salarisverhoging.” De baas van Moos ging hierin mee en dus een geslaagde poging voor extra inkomsten. Hoewel dit samen zo’n 1200 euro extra in het laatje bracht waren we er nog niet. Een meevaller van een erfenis van Moos z’n oudtante bracht veel dichterbij. Met dit geld investeerde we in ons eerste vastgoed. Nooit gedaan, maar eens moet de eerste keer zijn. We kregen tips van een bevriend stel, beide actief in het vastgoed. We wisten wel een ding zeker: we willen geen huisjesmelkers worden. Hierdoor kochten we een garagebox en besloten we om deel uit te maken van het aankopen van een groot kantoor op de Zuid-as. Het rendement uit vastgoed was een stabiele factor in het pad naar fire. We kochten een vakantiehuis in Zuid-Spanje welke we verhuurden aan toeristen. Na zeven jaar bereikten we financiële onafhankelijkheid. Ondanks dat we niet meer afhankelijk zijn van salaris werken we nog steeds. We hebben ervoor gekozen nog twee dagen in de week te werken en dit aan te vullen met een eigen bedrijf waarin we studenten en starters coachen. Ontzettend waardevol en leuk om te doen, en daarbij genieten we enorm van het leven wat mede door fire enorm fijn is.

(Visited 1.367 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *