Dit is je kans: Stap in de wereld van NFT’s

NFT is de afkorting voor non fungible tokens. Het is een afkorting voor de term: niet vervangbaar bewijs. NFT worden verhandeld in de vorm van digitale kunst. Ieder kunstwerk is uniek (non fungible), daarnaast wordt er een token aangemaakt (dit dient als bewijsstuk). Een bewijsstuk is digitaal en toont aan wie de eigenaar is van het digitale kunstwerk. 

Hoe maak je een NFT
NFT’s worden digitaal gemaakt, vaak in een 3D programma. Je kan het maakproces van een NFT zo lang of kort maken als jij zelf wilt. Dit programma bevat software waarin je jouw NFT kan ontwerpen. Na het maken van een NFT kan je deze bijvoorbeeld als video of foto uploaden op een blockchain. Een blockchain is een netwerk gevormd door middel van data. De blockchain is decentraal en open. Het betekent dat het netwerk niet van één exclusieve eigenaar is maar van een hele grote groep mensen. Het voordeel hiervan is dat het veiliger is. Wanneer één of meerdere eigenaren wegvallen zijn er nog genoeg over om de blockchain te beheren. Er komt geen bank of notaris aan te pas. Het is een openbaar en online register van digitale eigendommen. Iedereen kan transacties bekijken. Als er eenmaal een transactie is gedaan kan deze niet meer worden aangepast vanwege een unieke code.

Door het plaatsen van een NFT op een blockchain geef je iemand anders de mogelijkheid om jouw kunstwerk te kopen. Je kan het kunstwerk kopen door te betalen met cryptocurrency. Dit zijn online tokens die een bedrag waard zijn in een cryptovaluta (een digitale munteenheid). Een NFT kan kostbaar wordend door vraag en aanbod. Dat verklaart dat je soms honderdduizenden tot miljoenen euro’s betaalt voor een kunstwerk.   

Hoe kan je geld verdienen met NFT?
Net als met normale kunstwerken wordt er ook gehandeld in NFT. Je koopt namelijk met een kunst werk met een reden. Dat kan zijn omdat je fan bent van de artiest of het kunstwerk, omdat er geschiedenis achter zit. Zo zijn beroemde memes (een grap in de vorm van een digitaal concept) voor duizenden euro’s verkocht vanwege de populariteit of oorsprong ervan.Wanneer je een aankoop doet heb je eigendomsrecht. Dit niet te verwarren met Copywright. Iedereen mag het kunstwerk namelijk wel blijven delen, bijvoorbeeld via sociale media.

Hoe koop je een NFT?
Nft’s worden online aangeboden op diverse platforms, zie het als een soort Marktplaats. Kunstenaars bieden hun producten aan en mensen die interesse hebben kunnen biedingen doen en de kunstwerken kopen. Een NFT koop je met cryptocurrency, bijvoorbeeld met de munt Ethereum.

Moet je veel geld hebben?
Experts  geven aan dat NFT op dit moment vooral een hype zijn. Prijzen van NFT’s kunnen in de miljoenen lopen, maar het gros van de NFT’s wordt niet eens verkocht. Het is dus niet per se nodig om veel geld te hebben om een NFT te kopen. Voor het maken van een NFT kan je het zo gek maken als je zelf wil. Vooral de uren werk die je ergens in stopt kunnen flink oplopen. Het maakproces is duurder dan het programma waarin je een NFT maakt.

Nft Marktplaats Nederland en buitenland
Een NFT koop je op het internet. Je koopt altijd één exemplaar welke digitaal geregistreerd is met een code. Er zijn diverse soorten plekken waar deze NFT’s aangeboden worden. Zie het als een marktplaats waar mensen op basis van waardes kunnen zoeken naar hun favoriete kunstwerk. Op zo’n platform kan je de NFT kopen en vindt de transactie plaats. Je betaalt in sommige gevallen transactiekosten aan het platform. De meest bekende plaatsen om een NFT te komen zijn initiatieven uit het buitenland. Opensea.io is het bekendste platform, hier is aanmelden gratis. Je kan er met meer dan 200 tokens handelen. Een ander populair platform is Rarible, ook hier kun je allerlei soorten kunst kopen. Denk aan muziek, kunst, foto’s of video’s.

NFT steeds populairder
Deskundigen zeggen dat NFT een grote toekomst voor zicht heeft. Zij voorspellen dat het veel te weeg gaat brengen op het gebied van digitale mogelijkheden. Door de onvervangbaarheid van het kunstwerk ontstaat er een nieuw soort eigenaarschap. Ook diverse grote merken zoals Visa en Budweiser scharen zich achter de nieuwe NFT-technologie. Uit cijfers blijkt dat het aantal NFT-aankopen iedere maand groter wordt. Dagelijks worden er duizenden NFT’s verkocht. De prognose is dat de NFT-technologie zich in 2022 verder gaat ontwikkelen mede door de komst van alle grote bedrijven die instappen. Door alle nieuwe ontwikkelingen zijn ook toezichthouders oplettend. Zij uiten hun zorg over de vrije markt en kondigen strikte regels aan.

Is NFT duurzaam?
NFT is verre van duurzaam. Dit is ook een groot probleem waar de beheerders op dit moment tegenaan lopen. Voor het beheren van een NFT wordt ontzettend veel stroom gebruikt. Het kost veel energie om de blockchain en het algoritme te laten bestaan. Door de populariteit zal dit de komende tijd alleen maar meer milieuschade geven. Gelukkig is er hoop. Dit jaar hebben de grootste NFT-kunstenaars een overeenkomst ondertekent om de handel in NFT’s volledig duurzaam te laten verlopen.

(Visited 1.183 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *