Vergroot je vermogen met passief inkomen

Passief inkomen kan een geweldige manier zijn om jou te helpen extra cashflow te genereren. Een economische omwenteling, zoals die veroorzaakt door de COVID-19 crisis, is een bewijs van de waarde van het hebben van meerdere inkomstenstromen. Met de pandemie die de werksituatie van veel mensen in wanorde brengt, helpt passief inkomen de kloof te overbruggen als je plotseling werkloos wordt of zelfs als je vrijwillig tijd wegneemt van je werk. 

Met passief inkomen kun je geld binnen krijgen. Zelfs als jij je primaire baan nastreeft of als jij in staat bent om een solide stroom van passief inkomen op te bouwen wil jij misschien een beetje achterover leunen. Hoe dan ook, een passief inkomen geeft je extra zekerheid. 

En als jij je zorgen maakt over het kunnen sparen van genoeg van jouw inkomsten om jouw pensioendoelstellingen te bereiken, is het opbouwen van rijkdom door passief inkomen een strategie die jou zal kunnen aanspreken.  

Wat is passief inkomen? 
Passief inkomen wordt over het algemeen gedefinieerd als ‘een stroom van inkomsten die wordt verdiend met weinig of geen voortdurende inspanning van de persoon die het passieve inkomen ontvangt.’ Er is geen of weinig inspanning nodig om de stroom van inkomsten te laten groeien. Passief inkomen is inkomen dat niet evenredig is met de tijd die jij fysiek in het verwerven ervan steekt. Actief inkomen (meestal een gewone baan of extra parttime baan) is een directe uitwisseling van jouw tijd en vaardigheden voor geld. 

Voorbeelden van passieve inkomsten zijn huurinkomsten uit onroerend goed, aandelendividenden, vastrentende/obligaties, boek royalty’s, peer-to-peer leningen en royalty’s voor aandelen.  

Het belangrijkste van passief inkomen is dat je het letterlijk kan genereren terwijl je slaapt of extra tijd vrij maakt voor hobby’s. Passief inkomen stelt je in staat om je inkomsten te verhogen door een andere vorm van werk uit te voeren terwijl je nog steeds eerder gevestigde stromen van passief inkomen genereert.  

Een voorbeeld hiervan is een persoon die een kantoorbaan van 9-5 heeft waar hij een vast salaris krijgt. Dezelfde persoon ontvangt ook regelmatig passief inkomen uit een e-book dat hij meer dan twee jaar geleden schreef over tuinieren. De kantoorbaan vereist directe inspanning om het overeengekomen bedrag aan inkomsten te produceren. Het e-book is anders. Ongeacht wat er in het leven van de kantoormedewerker gebeurt, het boek wordt in zijn digitale vorm op Amazon te koop aangeboden en de auteur hoeft geen werk uit te voeren (buiten de oorspronkelijke creatie van de inhoud) om deze inkomstenstroom te behouden. 

Waarom is passief inkomen belangrijk? 
Kort gezegd is passief inkomen belangrijk omdat het stabiliteit, zekerheid en vrijheid creëert in jouw financiële leven. Omdat passief inkomen niet wordt beperkt door jouw tijd en inspanning, kan het een positief en significant effect hebben op jouw vermogen om rijkdom op te bouwen. Met andere woorden: passief inkomen is één van de beste manieren om jouw financiële situatie te verbeteren. Hieronder zijn nog een aantal uitgebreidere redenen te vinden waarom passief inkomen belangrijk is. 

  1. Verbeterde financiële stabiliteit 

Op weg naar rijkdom is één van de belangrijkste mijlpalen die je kunt bereiken financiële stabiliteit. Met andere woorden: als je naar je financiële situatie kunt kijken en met vertrouwen weet dat je de mogelijkheid hebt om een sterke financiële storm te doorstaan, dan ben je op een echt solide pad.  

Nog beter dan dat, als je kunt rekenen op geld dat binnenkomt zonder dat je voor elke cent hoeft te werken, dan is financiële stabiliteit om de hoek. En hoe meer van dat geld binnenkomt, hoe zelfverzekerder en stabieler je je zult voelen in je financiën. 

Wanneer jij niet hoeft te malen voor elke euro die jij verdient dan kun jij ontspannen, naar het grote geheel kijken en verstandigere financiële beslissingen nemen. Dit verbetert op zijn beurt financiële stabiliteit. 

Het is een prachtige kleine cyclus, en één van de belangrijkste redenen waarom passief inkomen zo’n belangrijke rol speelt in persoonlijke financiën.  

  1. Minder vertrouwen op een loonstrook 

Er gaat niets boven de stress die voortkomt uit het leven van salaris tot salaris. En als dat jouw situatie is, dan is het toevoegen van een beetje passief inkomen aan je leven één van de beste stappen die je kunt nemen. 

Ik denk niet dat het een geheim is dat als je tijd ruilt voor euro’s, het soms een beetje overweldigend kan worden. En hoe verder jij jezelf kunt scheiden van je afhankelijkheid van je volgende salaris, hoe lichter je leven zal voelen. 

  1. Het is gemakkelijker om jouw doelen te bereiken 

Heb je ooit bij jezelf gedacht: ‘’als ik maar meer geld verdiende, kon ik mijn financiële doelen veel sneller bereiken…’’ Dat is nog een reden waarom passief inkomen zo geweldig is.  

Het maakt niet uit welke financiële doelen jij probeert te bereiken, als jij een aantal passieve inkomstenstromen ontwikkelt waarmee jij op alle momenten van de dag geld kunt verdienen, zul jij jouw doelen veel sneller bereiken.  

Voorbeelden van passief inkomen:

Passief inkomen is geld dat wordt verdiend met een investering, of werk dat in het verleden is voltooid, dat geld blijft verdienen zonder extra moeite. Actief inkomen daarentegen is geld dat wordt verdiend in het ruil voor het uitvoeren van een dienst. Maar wat zijn enkele manieren waarop je passief inkomen kunt verdienen? Bijvoorbeeld door het nemen van een side hustle.

  1. Verkoop van informatieproducten 

Een populaire strategie voor passief inkomen is het opzetten van een informatieproduct zoals een e-book of een audio- of videocursus, en vervolgens achterover leunen terwijl contant geld binnenkomt van de verkoop van jouw product.  

Als alternatief kun je een ‘’freemium-model’’ overwegen – een aanhang opbouwen met gratis inhoud en vervolgens opladen voor meer gedetailleerde informatie voor degenen die meer willen weten. Taaldocenten en voorraad-keuze-advies kunnen dit model bijvoorbeeld gebruiken. De gratis inhoud fungeert als een demonstratie van jouw expertise en kan mensen aantrekken die naar het volgende niveau willen gaan.  

  1. Huurinkomsten 

Investeren in huurwoningen is een effectieve manier om passief inkomen te verdienen. Maar het vereist vaak meer werk dan mensen verwachten. 

Als jij niet de tijd neemt om te leren hoe jij er een winstgevende onderneming van kunt maken, kun jij jouw investering verliezen. 

Een pandemie brengt ook nieuwe uitdagingen met zich mee. Door de economische neergang kan het zijn dat jij plotseling huurders hebt die hun huur niet meer kunnen betalen, terwijl jij misschien nog een eigen hypotheek moet betalen. Of jij kunt de woning misschien niet zoveel verhuren als voorheen, omdat de inkomens dalen. En de huizenprijzen zijn de laatste tijd snel gestegen, deels als gevolg van de lage hypotheekrente, waardoor de inkomsten uit huur mogelijk jouw uitgaven niet dekken. Dus je wilt deze risico’s afwegen en noodplannen hebben om jezelf te beschermen. 

  1. Flip Retail producten 

Profiteer van online verkoopplatforms zoals eBay of Amazon en verkoop producten die jij elders tegen verlaagde prijzen vindt. Jij zult aan het verschil in jouw aan- en verkoopprijzen geld verdienen. Ook kun je in staat zijn om een aantal aanhangers van jouw deals te vergroten waardoor jij meer gaat verkopen.  

Je kunt profiteren van prijsverschillen tussen wat je kunt vinden en wat de gemiddelde consument kan vinden. Dit kan vooral goed werken als je een contactpersoon hebt die je kan helpen toegang te krijgen tot afgeprijsde merchandise die maar weinig andere mensen kunnen vinden. Of misschien kun jij waardevolle koopwaar vinden die anderen gewoon over het hoofd hebben gezien.  

  1. Dividendaandelen 

Aandeelhouders in bedrijven met dividend uitkerende aandelen ontvangen op gezette tijden een uitkering van de onderneming. Bedrijven betalen op kwartaalbasis contante dividenden uit hun winst, en  het enige wat jij hoeft te doen is het aandeel bezitten. Dividenden worden uitgekeerd per aandeel dus hoe meer aandelen jij bezit hoe hoger jouw uitbetaling. Lees hier meer over investeren in aandelen.

(Visited 3.396 times, 1 visits today)