Pijler 1: (be)sparen

Pijler 1: sparen en besparen

In dit artikel gaan we in op hoe je met fire kan starten en waarom het belangrijk is om eerst van je schulden af te komen om vervolgens geld te gaan sparen en besparen. 

Is fire iets voor jou?

Voordat we beginnen met de eerste stappen om fire te bereiken gaan we kijken of fire iets voor jou kan zijn. Fire wordt in de media namelijk regelmatig rooskleuriger gemaakt dan het daadwerkelijk is. Ja, fire kan heel veel brengen in het leven zoals méér tijd voor dat wat voor jou belangrijk is: het naleven van die ene droom, meer tijd besteden aan je gezin of een hobby of sport uitoefenen. Toch brengt fire ook verschillende uitdagingen met zich mee en moet je jezelf afvragen of de levensstijl bij jou, en je gezin past. Om deze uitdagingen te verminderen, is het belangrijk om een financieel plan te maken en professioneel advies te vragen wanneer dat nodig is. Ook is het belangrijk om regelmatig te kijken naar de fire strategie die je toepast en aanpassingen te doen waar nodig. 

Maak jouw financiën inzichtelijk

Voordat we een fire plan maken is het belangrijk om één ding helder te hebben: hoe sta ik er op dit moment financieel voor? Een soort nulmeting. Veel mensen weten in hun hoofd echt wel hoe ze er ongeveer voor staan, toch is dit minder nauwkeurig dan dat je alles op een rijtje zet in een financieel overzicht. Om je daarbij te helpen hebben we hier drie handige manieren om dit in kaart te brengen:

  1. Download gratis ons in- en uitgaven spreadsheet downloaden. Hiermee kan je gemakkelijk alles wat er binnenkomt en uitgaat qua geld ordenen om een goed overzicht te houden. Daarnaast krijg je inzicht in hoe je geld uitgeeft en wat je kan doen om je uitgaven te verminderen. 
  2. Wil je nauwkeurig zijn met invullen? Bekijk dan je bankafschriften en credit card rekeningen. Je kan bij iedere bank tegenwoordig zoeken op naam, datum of een bedrag. Dit maakt inzichtelijk waar je geld aan uitgeeft, en wat er binnenkomt aan loon. 
  3. Bereken je netto vermogen: dit is een berekening van alles wat je bezit (zoals bijvoorbeeld je huis, spaargeld en beleggingen), en waard bent, minus je schulden (creditcardschulden, studieschuld etc.). Ook dit geeft inzicht in je financiële situatie. Het kan zijn dat je geen schulden hebt of nog niet belegd, neem dit dan ook niet mee in je berekening. 

Klik hier om onze gratis tool te gebruiken om je in- en uitgaven te berekenen. 

Reken voordat je begint met fire af met schulden

Als het goed is heb je nu in kaart gebracht hoe je jouw huidige financiële situatie in kaart kan brengen. Om te beginnen met fire is het raadzaam om goed te kijken of je schulden hebt en hoe je hier mee om kan gaan i.c.m. fire worden. Schulden kunnen er namelijk voor zorgen dat jouw weg naar financiële onafhankelijkheid gestagneerd raakt. Het is dan ook logisch om eerst schulden met een hoge rente af te betalen voordat je gaat investeren. De reden hiervoor is omdat de rente op de schulden vaak hoger zijn dan het rendement dat je met investeren gaat behalen. Als je eerst aan de slag gaat met het afbetalen van je schulden zul je zien dat het doel om fire te worden makkelijk wordt. Maak een plan om je schulden af te betalen door te bepalen welke schulden het hoogste rentepercentage hebben en deze als eerste af te betalen. Maak eventueel afspraken met de personen of instanties waar je schulden hebt. Een betalingsregeling zorgt voor rust in je hoofd en versnelt het proces van aflossen. 

Bouw een buffer op

Nadat je in kaart hebt gebracht welke schulden je hebt, en hoe je deze het beste kan aflossen. Het is daarnaast belangrijk om een financiële buffer op te bouwen. Deze buffer is een bedrag wat je achter de hand hebt voor noodgevallen, zoals het verliezen van een baan, onderhoudskosten voor je auto of huis of bijvoorbeeld een dure operatie. De hoogte van het bedrag van de buffer is voor iedereen verschillend en hangt af van jouw eigen omstandigheden. Maar de meeste mensen houden een buffer van enkele duizenden euro’s achter de hand. Het voordeel van zo’n buffer is dat je niet uit andere potjes, zoals investeringen hoeft te putten in geval van nood. 

Als je de hoge rente schulden hebt afbetaald en een financiële buffer hebt opgebouwd, kun je echt beginnen met fire. We focussen ons in dit artikel de eerste pijler: besparen. In onze andere artikelen kan je meer te weten komen over de andere twee pijlers: meer inkomen verdienen en investeren. 

De eerste pijler van fire: besparen

Eerder in dit artikel hebben we besproken dat het maken van een in- en uitgaven spreadsheet kan helpen om inzichtelijk te maken wat er maandelijks binnenkomt qua geld en wat je precies uitgeeft. Hierdoor weet je of je geld overhoudt aan het einde van de maand, quitte speelt of misschien over je budget heen gaat. Om fire te bereiken is het noodzakelijk dat je geld aan het einde van de maand overhoudt, hier zijn twee oplossingen voor: meer geld besparen en extra geld verdienen. We focussen ons voor nu op meer geld besparen en hier lees je meer over het verdienen van extra inkomen. Om te starten met besparen richten we ons op drie zaken:

  1. Mijn financiële patronen
  2. Budgetteren
  3. Doelen stellen

1. Financiële patronen
Om geld te besparen zul je (andere) keuzes moeten maken en patronen moeten veranderen of verbreken. Een patroon is een leefregel die zich vaak herhaalt, een patroon van mij is bijvoorbeeld dat ik altijd koffie haalde bij een koffiezaak op de hoek zonder erbij na te denken dat dit me vier euro per koffie kostte. Maar een patroon kan ook zijn dat je maandelijks geld uitgeeft aan een Netflix Abonnement zonder dat je er gebruik van maakt. Om het patroon te ontbreken is identificeer je de oorzaak van het patroon. Voordat je kunt werken aan het veranderen van een financieel patroon is het belangrijk waarom het patroon zich voordoet. Is dit omdat je te veel uitgeeft aan dingen die je niet nodig hebt, of omdat je te weinig verdien om al je uitgaven te kunnen betalen. Door de oorzaak te begrijpen kun je gerichter werken aan het veranderen van het patroon. Zo heb ik geïnvesteerd in een nieuwe koffiemachine waardoor ik veel vaker koffie thuis drink, in het begin een grotere investering maar inmiddels heb ik er veel geld mee bespaard. Daarbij drink ik nog wel koffie buiten de deur maar maak ik altijd gebruik van een koffiekaart waarbij je vaak veel meer korting krijgt. Een tip: maak er een challenge of spel van. Hoe kan je in een korte tijd een financieel patroon doorbreken door bijvoorbeeld iets anders te doen dan wat je nu doet, in mijn geval thuis koffie drinken.

2. Budgetteren
Budgetteren is een manier om je inkomsten en uitgaven op elkaar af te stemmen. Door te budgetteren kun je beter inzicht krijgen in hoe je geld uitgeeft en waar je eventueel kunt besparen. Door een budget te volgen, kun je ervoor zorgen dat je binnen je financiële middelen blijft en niet te veel uitgeeft. Het geld wat je overhoudt kan je uiteindelijk investeren. 

3. Doelen stellen
Door specifieke doelen te stellen voor je financiën, kun je gerichter werken aan het veranderen van je financiële patronen. Bijvoorbeeld, als je wilt leren beter om te gaan met geld, kun je je doel stellen om elke maand een bepaald bedrag te sparen. Door dit doel voor ogen te houden, zul je je financiële gedrag aanpassen om dit doel te bereiken. 

(Visited 1.868 times, 1 visits today)