Dit zijn de dertig meest voorkomende side hustles naast een baan

In Amerika is het vanzelfsprekend dat men twee banen heeft om jezelf of jouw gezin te kunnen onderhouden. En ook in Nederland is het niet gek dat we straks allemaal een tweede baan erbij krijgen of meer uren moeten gaan werken om rond te komen. Het verdienen van extra geld kan nooit kwaad, zeker niet voor de fire beweging. Deze beweging is ervan overtuigd dat je veel eerder met pensioen kan dan normaal gesproken. Soms wel dertig jaar eerder! Dit kunnen zij door een zuinig leven, extra inkomsten en investeringen die zich later zullen terugbetalen. In dit artikel gaan we het hebben over extra inkomsten naar een huidige baan, ook wel side hustles.

Wat is een side hustle?
Een side hustle is een bepaalde werkzaamheid die je naast je huidige baan, studie of opleiding kan doen waardoor jij extra inkomsten genereert. Mensen kiezen voor een side hustle omdat zij een bepaald doel hebben waarvoor ze geld nodig hebben. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat je graag een huis wilt kopen, je krijgt een kindje of je wil graag extra geld verdienen om dit te kunnen beleggen om fire te bereiken. Wanneer je begint aan side hustle moet je er rekening mee houden dat dit extra tijd gaat kosten. Daarnaast kan het ook om een investering vragen die je hopelijk daarna weer makkelijk terug gaat verdienen. Denk goed na over welke side hustle jij precies wilt gaan doen. Wil je een side hustle waar je veel energie van krijgt en wat tevens ook jouw hobby kan zijn? Of wil je liever een side hustle die simpelweg heel veel kan opleveren? Voor de fire beweging ging ik op zoek naar de dertig populairste side hustles. 

Dit zijn de dertig meest voorkomende side hustles in Nederland

 1. Bijles geven

Ben jij een rekenwonder, of weet je alles van geschiedenis? Ga aan de slag als bijlesdocent. Veel ouders zijn op zoek naar iemand die hun kind kan helpen met het leren en begrijpen van vakken. Vaak gaat dit om 1 tot 2 uur per week en is het uurloon van een bijlesdocent ca. 40 euro afhankelijk van welk vak je precies geeft. Vooral in de voorbereiding van toetsweken en examens is er veel vraag naar bijles. Naast bijles voor scholieren vragen veel studenten ook om hulp. Bijvoorbeeld voor het begeleiden van een scriptie of voor het vak statistiek. Je vindt de hulpbehoevende vaak via een oproep op een prikbord, via social media of rechtstreeks via de school. 

 1. Verhuur je huis of kamer

Wil je in een klap extra geld verdienen? Verhuur dan een kamer of een heel huis. Jaarlijks mag je via AirBnB een aantal keer jouw huis verhuren aan bijvoorbeeld toeristen. Bijvoorbeeld als je zelf of vakantie gaat of als er een belangrijk evenement zoals het EK voetbal of het songfestival toevallig in jouw stad of dorp is. Het verhuren kan enorm rendabel zijn, zeker als je zelf tegen lage kosten bij iemand ander kan slapen. Naast dit zijn veel studenten op zoek naar een kamer. Heb jij deze over? Dan levert dit vaak meer dan 500 euro per maand op. Een andere optie kan zijn dat je gaat samenwonen met een partner. Hierdoor komt een appartement of huis leeg te staan, deze kan je gaan verhuren. 

 1. Oppassen

Er is altijd vraag naar nieuwe babysitters. Vaak gaat het om oppassen op jonge kinderen met een leeftijd van 0 tot 14 jaar. Via een buurtapp, supermarkt of via kennissen kun je vaak snel aan een oppasadres komen. Ben je van plan op meerdere kinderen te passen of krijg je extra taken zoals koken, het huishouden en de kinderen van school halen? Schroom dan niet om een hoger uurtarief te vragen.

 1. Uitlaatservice

Naast oppassen op kinderen is er ook veel vraag naar een dierenoppas. Ouderen die slecht ter been zijn of mensen die overdag vaak werken zoeken regelmatig iemand die op hun dier kan passen. Wanneer de vakantieperiode aanbreekt is de vraag naar een dierenoppas nog hoger, mensen kunnen hun dier vaak niet meenemen omdat zij op vliegvakantie gaan, of omdat er ruimte ontbreekt. Bied jouw service aan en geef als pluspunt aan dat jij het dier ook kan uitlaten. 

 1. Bol.com verkopen

Wie kent de online gigant niet? Ik heb het over bol.com, de online winkel van ons allemaal. Bol.com groeit ieder jaar steeds harder, steeds meer mensen weten de winkel te vinden en bestellen er hun benodigdheden. Alles is er namelijk te vinden! En ook jij kan daaraan verdienen, je kan namelijk zelf verkoper worden op bol.com. Dit werkt eenvoudig. Maak een account aan op de website, laat jezelf verifiëren en begin met verkopen. Let er op dat je een uniek product verkoopt dat erg in trek is. Zorg ervoor dat je een snelle verzendservice hebt en een aantrekkelijke prijs! Hierdoor kom je hoger in het algoritme van Bol.com en zorg je voor meer verkopen. Naast dat je nieuwe producten kan verkopen, kun je ook jouw tweedehands producten, zoals boeken, aanbieden. Spullen met een tweede kans bied je eenvoudig aan via jouw bol.com verkoopaccount. 

 1. Marktplaats verkoper

Is bol.com voor jou te hoog gegrepen? Kies voor marktplaats. Marktplaats is nog laagdrempeliger dan Bol.com. Je maakt een account aan en deze hoeft niet per se goedgekeurd te worden. Wel kunnen gebruikers een review achterlaten over hoe de verkoop is gegaan. Op Marktplaats kun je goederen verkopen in verschillende thema’s. Kijk eens rond in huis waar je vanaf wil en wat nog een tweede kans verdient. Als je dit maandelijks een paar keer doet, kun je een leuk zakcentje verdienen. 

 1. Spreker 

Wist jij dat er steeds meer vraag is naar interessante sprekers? Het aantal events is de laatste tijd enorm gegroeid, en dus zijn organisatoren hard op zoek naar sprekers. Heb jij een interessant verhaal of kan je presenteren? Meld je dan aan bij een sprekersbureau. Zo’n bureau koppelt opdrachten aan de juiste spreker. De tarieven voor zo’n klus variëren en hangen af van het aantal minuten dat je spreekt, wat voor onderwerp het is, en jouw ervaring. 

 1. Verzamelen 

Het verzamelen van producten klinkt misschien als iets uit het jaar 1900, toch is dit een erg leuke en mogelijk winstgevende side hustle! Verzamel jij bijvoorbeeld al jaren munten, postzegels of pokemonkaarten? Dan kunnen deze inmiddels flink veel geld waard zijn. Speur het internet af en onderhandel met andere verzamelaars. Een zeldzame pokemon kaart of munt kan in de duizenden euro’s waard zijn, je moet maar net geluk hebben.

 1. Blog

Kan jij goed schrijven? Komt er binnen een mum van tijd een heel verhaal uit jouw pen? Dan moet je zeker een blog beginnen! Blogs zijn nog altijd een handige manier om extra geld te verdienen. Kies voordat je begint een niche, dit is een specifiek onderwerp waar je over gaat schrijven. Wanneer je voor een niche kiest kun je nauwkeuriger over een bepaald onderwerp schrijven. Het voordeel hiervan is dat mensen hier specifiek naar op zoek gaan en jij opvalt tussen de grote blogs en nieuws websites. Je kan door middel van het tonen van advertenties geld verdienen. Wanneer mensen deze advertentie zien of er op klikken verdien je een bepaald bedrag, hoe meer mensen dit doen, hoe meer geld jij kan verdienen! Dit kan oplopen tot een leuk bedrag per maand. Daarnaast kan je samenwerkingen aangaan met bedrijven die per nieuwsartikel een vast bedrag betalen. 

 1. Webwinkel

Het aantal webwinkels in Nederland wordt steeds groter. Het is dan ook een enorm goede side hustle. Met het opzetten van een webwinkel kun je maandelijks een leuk extra zakcentje verdienen. Je kan bij het opzetten van een webwinkel kiezen voor een voorraad in eigen beheer of voor dropshipping. Bij een webwinkel met een eigen voorraad verstuur je zelf producten naar klanten. Bij dropshipping verstuurt een derde partij de producten voor jou op. Hierdoor heb je er minder werk aan maar zijn de marges op een product vaak lager. Naast het beheren van een voorraad komen er meer werkzaamheden kijken bij het opzetten van een webwinkel. Je moet een klantenservice beheren, social media opzetten en een website kunnen onderhouden. Kan jij dit denk je? Wat let je! Begin een webwinkel. 

 1. Workshops

Zet jij binnen een mum van tijd iets in elkaar? Ben je enorm creatief? En heb je talent om dingen eenvoudig uit te kunnen leggen? Dan is het misschien een goed idee om een eigen workshop of cursus op te zetten. Bedenk een methode, haal eventueel materiaal in huis en start jouw marketing. Een workshop kan veel opleveren aangezien je per klant betaald krijgt. Na corona zijn veel mensen ook gewend om een cursus of workshop online te volgen. Hierbij kun je ervoor kiezen om een video te schieten waardoor je alleen nog tijd hoeft te besteden aan de individuele begeleiding van deelnemers. 

 1. Mystery shopper

Ze zijn steeds harder nodig: mystery shoppers. Een mystery shopper gaat op pad langs winkels en bedrijven om bepaalde processen of producten na te kijken. Een voorbeeld hiervan is: krijg je alcohol mee zonder legitimatie? Of is alles goed gespiegeld in de supermarkt? Jij kijkt dit na en noteert het resultaat. Je verdient per uur of per opdracht een mooi geldbedrag. 

 1. Surveillant

Veel scholen staan te springen om nieuwe surveillanten. Een surveillant houdt toezicht bij een examentoets of ander controlemoment. Je hebt als taak om iedereen die meedoet aan de activiteit te registreren en ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt. Een van jouw taken kan zijn om te zorgen dat niemand spiekt bij de buurman. Als surveillant ben je vaak een halve dag werkzaam en daarom is het een goede manier om extra geld te verdienen. 

 1. Slaapwacht

Misschien heb je nog nooit van de term slaapwacht gehoord, maar het is toch echt een baan! De naam zegt het al, in de nachtelijke uurtjes houd jij de wacht. Dit kan bijvoorbeeld zijn in een speciale inrichting in ze zorg. Als slaapwacht zorg jij tot in de late uurtjes dat er rust en veiligheid is in het gebouw of op een afdeling. Vaak beschik je over een aantal camera’s om alles onder controle te houden. Wanneer er iets gebeurd ben jij de verantwoordelijke. Daarom is het veelal noodzakelijk dat je een studie in de zorg of een EHBO-diploma hebt behaald. Het werken in de nacht wordt vaak goed beloond. Is dit iets voor jou? Kijk eens bij een GGZ-instelling bij jou in de buurt! 

 1. Medisch proefpersoon

Als medisch proefpersoon stel jij jouw lichaam beschikbaar om medicijnen of andere geneesmiddelen te testen. Je draagt vaak bij aan de ontwikkeling van een nieuw medicijn of een nieuwe methode voor een ziekte. Er zijn diverse platformen die deze medische onderzoeken aanbieden. Je krijgt per klus betaald en moet vaak een of meerdere weken intern zodat ze goed kunnen bekijken welke reactie het medicijn op jouw lichaam geeft. Als medisch proefpersoon kun je per onderzoek soms wel duizenden euro’s verdienen. Daar staat tegenover dat je vaak niet mag roken, je in een bepaalde leeftijdsgroep moet vallen en je geen andere kwaaltjes hebt. Als je snel geld nodig hebt, neem eens een kijkje op een van de platformen! 

 1. Verhuur oldtimers 

Heb jij een old timer thuis, of extra geld dat je graag wil investeren in een old timer? Dit kan namelijk enorm rendabel zijn! Een oldtimer huren is erg gewild. Bijvoorbeeld voor een bruiloft, evenement of een speciaal dagje weg. Via verschillende platformen kun jij jouw oldtimer aanbieden voor de verhuur. Per dag krijg je dan een paar honderd euro, een leuk zakcentje! Zorg wel dat je werkt met contracten zodat je veilig en zonder zorgen jouw prachtige auto kan verhuren. Voordat je begint is het raadzaam om te kijken welke soort auto’s op dit moment in trek zijn en veel verhuurd worden. Bereken hierna het rendement, wanneer heb je de auto terugverdiend? 

 1. Verkoop kleren

Je wordt er op televisie mee doodgegooid. Verkoop je het niet? Zet het op Vinted! Dit is een applicatie waar jij al je gebruikte kleren kan verkopen. Per kledingstuk kun je in de app noteren waar je het hebt gekocht, wat de prijs is en wat de andere plus- en minpunten zijn. De applicatie kent inmiddels gebruikers over de hele wereld waardoor jouw kledingstukken sneller verkopen. Om op te vallen kun je jouw advertentie in de spotlights zetten. Vooral schoenen en merkkleding verkopen als warme broodjes. 

 1. Websites bouwen

Ben je technisch & creatief? Kan jij online de weg makkelijk vinden? Bied jouw hulp als websitebouwer. Het bouwen van een website wordt steeds makkelijker. Via o.a WordPress maak je eenvoudig een website die er ook nog eens professioneel uit ziet. Er is veel vraag naar nieuwe websites. Begin met het opzetten van een portfolio, wat kan jij op dit moment voor de klant maken? Daarna ga je aan de slag met marketing, laat mensen binnen jouw netwerk weten dat je voor hen een website kan maken. Per klus kun je een paar honderd tot duizend euro vragen. Heb je een website gemaakt voor iemand en is diegene positief? Vraag dan om een review! Deze review zorgt ervoor dat een nieuwe klant goed kan beoordelen of ze wel of niet een website door jou laten bouwen. 

 1. Schrijven

Heb jij een vlotte pen? Dan is jouw hand goud waard. Tekstschrijvers zijn erg in trek de laatste tijd. Vooral als jij veel algemene kennis hebt en verschillende teksten zou kunnen schrijven. Daarnaast is er veel vraag naar mensen die teksten kunnen redigeren. Het aantal mensen dat spellingsfouten maakt, wordt steeds groter en dus vragen mensen om hun teksten na te lopen. Ben jij een grammaticaal wonder? Biedt jouw diensten aan via een schrijversvereniging of via Facebook of instagram. Als laatste is er veel vraag onder studenten naar mensen die hun scriptie deels willen schrijven en nakijken. Vaak is deze vraag in de maanden mei en juli en januari en februari het grootst vanwege het inlevermoment voor de studenten. Let er wel op dat enige universitaire kennis enorm handig kan zijn bij het nakijken of herschrijven van een scriptie. 

 1. Taxichauffeur 

Droom jij ervan een echte Max Verstappen te worden, maar weet je dat dit niet meer haalbaar is? Dan wordt het tijd om verder te kijken. Wat dacht je van taxi chauffeur? Vrolijke mensen van A naar B brengen en hen met een veilig gevoel afzetten op de plaats van bestemming. Voor wie naast een huidige baan een aanvullende inkomstenbron zoekt is het beroep van taxichauffeur veelal geschikt. Investeer in een fijne auto met genoeg ruimte en een nette uitstraling. Meld je aan bij een taxiplatform en ga een aantal dagen in de week mensen vervoeren. Per rit kan dit oplopen tot in de tientallen euro’s, een leuke bijkomstigheid als jij fire nastreeft. 

 1. Fotograaf

Schiet jij graag een kiekje van familie? Of ga je regelmatig op pad om in jouw buurt foto’s te maken. Dan staat een side hustle als fotograaf jou zeker niet in de weg. Als fotograaf kun je eenvoudig extra inkomsten verdienen door in je vrije tijd betaald te fotograferen. Er is behoefte aan fotografen die portretten kunnen schieten of aanwezig kunnen zijn op een evenement om foto’s van de gasten te maken. Als fotograaf kies je een eigen tarief afhankelijk van jouw ervaring en de soort klus die je hebt. Je komt aan klanten door te netwerken en jezelf aan te bieden bij organisaties. Via online kanalen zoals Instagram kun je een portfolio opbouwen zodat mensen goed en snel kunnen zien wat jouw ervaring is. Door hen een impressie te geven nemen ze sneller een dienst bij je af. 

 1. Zanger of muzikant 

Kan je een riedeltje zingen of speel je graag muziek? Kijk of je professioneel aan de slag kan als muzikant. Verdien geld met jouw talent door te spelen op festivals, bruiloften of op straat. Let wel op! Niet overal op straat mag je spelen, zoek uit waar in jouw gemeente dit kan. Wat wel mag is spelen en zingen op evenementen. Denk bijvoorbeeld tijdens een ceremonie op een bruiloft of in een band gedurende evenementen. Via Facebook zijn er verschillende groepen van vraag- en aanbod waar je jouw diensten kan aanbieden. 

 1. Pakketpunt openen

We kopen steeds meer online! En dat zorgt ervoor dat het aantal pakketpunten ook stijgt. Veel aanbieders van pakketjes zijn op zoek naar mensen die een eigen pakketpunt aan huis willen starten. Mensen kunnen in tijdvakken een pakket afhalen bij jou. Per pakket of dag krijg je een vergoeding voor het uitdelen van de pakketjes, een mooie bedrag als toevoeging voor jouw inkomen. 

 1. Enquêtes invullen

Misschien ben je het online wel eens tegengekomen? Het invullen van enquêtes en vraagstellingen voor geld. Het is niet een side hustle waar je bakken met geld mee kan verdienen maar als extra zakcentje is het een leuk bedrag. Afhankelijk van de hoeveelheid enquêtes en het soort verdien je geld. De onderwerpen kunnen verschillen, vaak krijg je een enquête omdat jij afnemer bent van het product dat het bedrijf verkoopt of bijvoorbeeld omdat je in een bepaalde leeftijdscategorie valt. Je vindt de aanbieders van deze enquêtes via google! Let wel goed op: kies voor een organisatie die goede reviews heeft, er zijn namelijk veel oplichtingspraktijken in deze branche. 

 1. Social media beheer

Zit jij voor jouw vrije tijd op kanalen zoals Snapchat, Instagram en Facebook? Weet jij met gemak een leuke tekst te schrijven, een mooi beeld hierbij te kiezen en likes binnen te scoren? Misschien moet je dan aan de slag als social media beheerder. Veel bedrijven hebben op dit moment niet de kennis of tijd om hun social media op peil te houden. Jij bent de persoon die zij nodig hebben! Spreek af om voor hen social media posts te creëren of een volledig account te beheren. Hierbij hoort ook het redigeren van reacties en actief met de doelgroep in gesprek te gaan. Als social media beheerder kun je een mooi bedrag vragen, afhankelijk van wat jij kan en de hoeveelheid werk. Ga eens actief op jouw eigen social media mensen benaderen die hulp bij hun socials kunnen gebruiken? Wie weet kun je een leuke deal sluiten en ben jij straks social media manager. 

 1. Schoonmaken

Het is al een eeuwenoud beroep: schoonmaken! Vind jij het fijn om even je verstand op 0 te zetten? Ben je schoon, opgeruimd en vind je het leuk om te poetsen? Dan is schoonmaken een goede side hustle voor jou. In iedere wijk, buurt of stad zijn er wel schoonmakers nodig. Een schoonmaakklus wordt vaak in de buurt gevonden door in de wereld te slingeren dat jij graag bij mensen wil schoonmaken. Vertel het in de buurtapp, hang een briefje op in de supermarkt of vraag vrienden en familie of jij bij hen kan schoonmaken. Een paar uur schoonmaken per week levert een mooi bedrag op. 

 1. Begin een Foodtruck

Yummie! Houd jij van het bereiden van eten en likken jouw gasten hun vingers af na het eten van jouw feestmaal? Tijd om een foodtruck te starten! Bij een foodtruck kunnen mensen gerechten afhalen die jij uit een kar serveert. Foodtrucks staan vooral op festival, feesten of andere events. Per event of per gerecht kun je een vaste prijs vragen. Er worden in Nederland diverse foodtruckfestivals georganiseerd. Je betaalt huur om op een festival te staan, in ruil daarvoor mag jij jouw lekkernijen aanbieden waardoor je inkomsten verdient. Het starten van een foodtruck kan erg rendabel zijn. Mits een goed concept met de juiste branding en heerlijk eten. 

 1. Upcycling 

Heb jij wel eens van upcycling gehoord? Upcycling is het omtoveren van ‘onbruikbare’ materialen tot een heel nieuw item. Ben je handig en creatief, ga eens aan de slag met afgedankte materialen. Via Marktplaats of Etsy kun je jouw nieuwe creatie aanbieden. Tover jouw hobby om tot een creatieve side hustle! 

 1. Flippen

Flippen betekent eigenlijk dat je gaat handelen met spullen. Je koopt iets online, bijvoorbeeld op Marktplaats. Je pimpt het, maakt het schoon of maakt betere foto’s om het hierna weer door te verkopen. Vaak zorgt een stukje marketing of branding al voor een hogere waarde van een item. Ga op zoek naar populaire items die op dit moment erg in trek zijn bij mensen. Zo verkoop je sneller en kun je van het flippen een ware side hustle maken. 

 1. Diskjockey

Hey DJ! Draai nog maar een plaat. Heb jij gevoel voor ritme, weet je veel van muziek en ben je een echte entertainer? Koop dan een dj-booth en ga eens oefenen als diskjockey. Wanneer je er écht gevoel voor blijkt te hebben kun je jouw diensten aanbieden als DJ. Afhankelijk van hoe lang, en waar je gaat spelen kun je een mooi bedrag vragen voor jouw dienst. Zeker wanneer je ook nog voor geluid en techniek kan zorgen. Je neemt dan de zorgen van een ander uit handen en hierdoor wordt jouw dienst meer waard. 

Wil jij in contact komen met andere mensen die een side hustle hebben? Ga hier naar onze community!

(Visited 26.739 times, 27 visits today)

2 Comments

 1. Pingback: Fat Fire of Lean Fire | Welke vorm van Fire past bij jou?

 2. Pingback: In België willen steeds meer mensen FIRE worden

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.